Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Mijn naam is Anat Gringhuis

door Boele Ytsma op 5 oktober 2016 om 19:48 over , , , , , , , en
5 okt

Jullie kennen mij al van de recepten bij de nieuwsbrief van De Planteneter en van mijn plantaardige lunchroom ANAT, Blooming lifestyle in Groningen. Boele noemt mij regelmatig in zijn blogs, maar écht officieel heb ik me nog niet aan jullie voorgesteld. Dat ga ik vandaag doen. Mijn naam is Anat Gringhuis, hoi!

Meneer de Planteneter komt toch

In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen dat Boele afscheid neemt van zijn rol als ‘De Planteneter’. Na jaren hard werken, vele lezingen, een boek, honderden blogs en filmpjes is het voor hem tijd om het podium te verlaten en te werken aan een nieuwe toekomst. Hij laat hierbij ruimte voor alle nieuwe geluiden in Plantaardig Nederland en dat zijn er inmiddels veel. Hoe geweldig is dat! Boele heeft zich getoond als een ware pionier en toen wij elkaar vorig jaar voor het eerst ontmoetten herkende hij dit ook in mij. Zal ik jullie eens meenemen in deze geschiedenis?

Ergens in september vorig jaar zat Boele voor het eerst bij mijn lunchroom op het terras. Ik was vanaf mei open en vond het nogal lang duren. ‘Meneer dé Planteneter’ was nog niet langs geweest en dat terwijl hij ook in het noorden woonde. Was hij wellicht druk of niet geïnteresseerd in vegan initiatieven in Groningen? Ik was tenslotte de eerste die iets opzette. Ik raakte er wat onzeker van. Maar daar was hij toen toch. En het klikte. Hij herkende direct wat ik deed en vanuit welke filosofie en tot mijn grote dankbaarheid verwoordde hij dit in een geweldige blog (Een BLOOMING LIFESTYLE zonder labels). Ik was geroerd en onder de indruk.

Van vriendschap naar meer

In de maanden die volgden werden we beide genomineerd voor de Vegan Awards, en onderhielden af en toe contact. Op 1 november stonden we zij aan zij in de jaarbeurs in Utrecht waar de Awards werden uitgereikt en namen samen drie stuks mee naar het Noorden. Er ontstond een boeiende samenwerking en een mooie vriendschap. Ik kwam ondertussen in een heftige privé periode door de scheiding van mijn inmiddels ex-man en vader van mijn kinderen en door het overlijden van een hele goede vriend.

Tussen Boele en mij bleef het hierna niet bij vriendschap. Inmiddels zijn we al maanden gelukkig in relatie met elkaar en vinden we in elkaar een spiegel en aanvulling op zowel onze idealen als onze persoonlijke tochten. Onze interesses, leefwijze en spirituele groei sluiten zo op elkaar aan dat we overlopen van de creativiteit en plannen voor de toekomst. Hier gaan jullie dus nog heel veel van horen!

Het was niet altijd een gemakkelijk pad: de rouw over verbroken relaties en verloren vriendschappen, stap voor stap op elkaar leren bouwen, elkaar diep spiegelen… ja, het was best ruig af en toe en dat is het nog steeds. We zijn erg aan elkaar gewaagd. Langzaam maar zeker is er een ongelooflijke band gesmeed en we kunnen nu volmondig ‘ja’ zeggen tegen de toekomst en de plannen die we hebben.

Studie, passie en ondernemerschap

Misschien is het leuk om naast onze prille liefdesgeschiedenis iets te vertellen over mijn persoonlijke geschiedenis. Ik ben in 1981 geboren en opgegroeid in Groningen, studeerde psychologie en communicatie, ben reikimeester en voedingsconsulent.  En sinds mei 2015 ben ik eigenaar van ontbijt- en lunchroom ‘Anat’ in Groningen dat een groot succes is geworden.

Ik begon de lunchroom omdat ik zelf heel graag en veel plantaardig kookte en dit met plezier deed voor vrienden en familie. Ik miste een plek in Groningen waar je goed, gezellig en vooral erg lekker kon eten. Ik wilde het veganisme ontdoen van zijn stoffige imago, voor zover dat in mijn macht lag, en wilde het iedereen gewoon laten proeven zonder er expliciet labels aan te hangen. Plantaardig eten was hip, booming en happening, vond ik, en dit wilde ik aantonen.

Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn ontbijt- en lunchroom zo’n groot succes is geworden, dat vele mensen uit heel Nederland de zaak hebben gevonden en dat er zo ontzettend veel over geschreven is in media. Ik had dit nooit durven dromen.

Planteneter en de kinderen

Ik leef sinds de geboorte van mijn oudste zoontje Sam (7) nagenoeg volledig plantaardig. Tijdens de borstvoedingsperiode besloop mij het gevoel dat het niet klopte om melk van andere diersoorten aan baby’s te geven en gezien mijn nogal nieuwsgierige achtergrond maakte ik er een studie van. Ik las veel boeken en raakte heel snel overtuigd: wij zijn geboren planteneters. Ik kreeg daarna een tweede ‘vegan baby’, Izzy (4).

De zwangerschappen en geboortes waren voor mij magische en transformatieve ervaringen en ik wil hier in de toekomst graag meer over delen: de vrije geboorte, vertrouwen op je lichaam, het écht ontvangen van je baby en het voeden. Nou ja, ik zal daar nu niet teveel over uitwijden want dit is een onderwerp waar ik echt warm van word en veel over kan vertellen.

Ik voel mij diep verbonden met gezondheid en voeding, spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling en groei. Voor mij is dit onlosmakelijk verbonden aan plantaardige voeding, vandaar ook de ondertitel van mijn lunchroom: Blooming lifestyle. Op het moment dat je plantaardig gaat eten kom je, zoals Boele vaak zegt, ‘thuis bij je idealen’ en dit is precies zoals ik het voel.

Ondernemer en kunstenaar

Oke, terug naar nu. Wat is er nu aan het verschuiven en waarom? Jullie weten nu hoe ik Boele heb leren kennen, maar wie is hij eigenlijk? En waarom stopt hij met De Planteneter?

Ik zie Boele als een kunstenaar. Hij heeft vele kunstwerken in zijn leven gemaakt: in de vorm van zijn bezinningshuis samen met Heleen ‘Beth Tikwah’, zijn werk samen met Ruurd Walrecht aan ‘De Nieuwe Akker, zijn rol als ‘twitterdominee’, zijn boeken over geloven, twijfelen en de spirituele zoektocht, de bijzondere tocht van Tochtgenoten 2010 en nu ook zijn rol als oprichter van De Planteneter.

In zijn honderden blogs en video’s heb je hem wat beter leren kennen en je kunt ervaren hoe diep hij verbonden is met wat hij doet. Ik ben ongelooflijk trots wat hij heeft neergezet en zie ook dat zijn rol als creator hierin volbracht is. Hoe lang werk je als schilder door aan je schilderij? De kunstenaar wint het van de ondernemer en nu is het tijd om opnieuw iets te gaan creëren. Jullie zullen hier zeker in meegenomen worden want dat ligt in zijn aard, dus maak je maar niet teveel zorgen, mocht je dit al doen. Boele is een diepe denker en hij is ongelooflijk intelligent, wat maakt dat bijna alles wat hij doet doordacht is en succes ademt.

De toekomst

Het zorgvuldig opgebouwde bedrijf De Planteneter bevat zoveel waardevols dat niet verloren mag gaan. Bijvoorbeeld de prachtige programma’s met honderden recepten die met zoveel zorg en toewijding gemaakt zijn door Heleen - waar Boele haar intens dankbaar voor is. Maar ook de tweewekelijkse nieuwsbrieven met interessante blogs en heerlijke recepten zijn van grote waarde voor duizenden mensen.

Daarom hebben we besloten deze inhoud te verhuizen naar mijn bedrijf. Vanaf 1 januari 2017 zullen jullie dus de nieuwsbrieven (mét recepten uiteraard) ontvangen vanuit mijn hand. Ik ben geen Boele, dus De Planteneter zal ik niet worden, maar ik hoop jullie vaak te mogen ontmoeten en mee te nemen in de wereld van de overvloedige Plantaardige keuken en lifestyle.

Boele en ik zullen ook steeds vaker dingen samen doen. Zoals op 22 oktober en 26 november, dan organiseren we samen twee VIP-dagen in Appelscha. Achter de schermen werken we al hard aan deze dagen en we kijken er erg naar uit. We gaan met een klein groepje mensen aan het werk om hun leven zo vitaal en bloeiend mogelijk te maken. Je zou hier nog bij kunnen zijn, dus lijkt het je wat wacht dan niet te lang! Hier vind je meer informatie over deze dag.

Voor nu neem ik afscheid van je, ik vond het super leuk op het toneel te verschijnen en kennis te maken. Ik kijk uit naar de toekomst, en wens dat deze voor jou net zo bloeiend en rijk mag zijn als je wilt. Ik zal je hierin bijstaan zoveel ik kan.

Namasté, 

Anat

P.S. Kijk ook eens naar mijn website: www.anat.nu of op mijn Facebookpagina.

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!